Hardware

Welkom Tech-fanaten op de hardware sectie!

Ooit eens zin gehad om een drone te besturen, maar heb je hier te weinig kennis over? Had je graag eens je eigen computer samengesteld? Is de technische fiche van de meeste producten telkens weer Chinees? Of wil je gewoonweg eens een computer (web)winkel binnen wandelen terwijl je exact weet waarvoor je komt en voor jezelf kan beslissen? Op deze manier ben je niet langer afhankelijk van de mooie praatjes van de verkoper. Je zal telkens het juiste product mee naar huis te nemen en zo een hoop geld besparen. Laten we beginnen!

Wat is hardware?

Hardware of apparatuur is in de computertechniek de verzamelnaam voor alle fysieke/tastbare componenten die in of rond de computer een rol spelen. Om jullie dit compleet duidelijk te maken is hardware de grote tegenhanger van software. Als we praten over software omvatten we alle niet tastbare componenten zoals besturing- en toepassingsprogramma’s. 

De meeste handelingen van de software worden achter de schermen afgespeeld. Misschien vind je het vanzelfsprekend dat de aanwijzer van je muis over je scherm beweegt, maar hier ligt juist ingewikkelde software achter. Het zelfde principe is geldig voor het aansturen van je toetsenbord of geluid. Hier later uitgebreid meer over.

De elektronica waaruit de computer en bijbehoren grotendeels zijn uit opgebouwd worden dus aangeduid met hardware. Bekende voorbeelden zijn natuurlijk een monitor, je muis of laptop.

Hardware is veel meer dan het buitenste laagje:

Ondertussen heb je een globaal beeld van wat men bedoeld met het begrip hardware. Natuurlijk laten we het hier niet bij. We kennen nu de globale componenten, echter kunnen we hier veel dieper op ingaan. Probeer maar eens je fototoestel of computer te openen, voor je het weet stoot je op verschillende componenten waar je hoogstwaarschijnlijk nog niet heel erg veel aandacht aan hebt gespendeerd.

Hardware

Deze onderdeeltjes zijn natuurlijk niet meer voor de consument zichtbaar. Echter zijn dit stuk voor stuk essentiële bouwsteentjes die onze producten vormen en in staat stellen aan onze doeleinden te voldoen.

Tegenwoordig is het enorm moeilijk om handmatig aanpassingen te doen aan deze kleine hardware componenten, deze zijn grotendeels machinaal en met enorme precisie geproduceerd. Dit is natuurlijk geen waterdichte stelling, een hele hoop producten zijn zodanig gebouwd om zelf aanpassingen in de hardware uit te voeren. Onze desktop is hier natuurlijk de grote koploper… 

De computer:

De computer is vanzelfsprekend het centrale element in al het hardwaregebeuren. In de elektronica is de computer als ware het grote brein die al onze hardware componenten aanstuurt. Deze is de grote oorzaak en doorbraak van alle technologische veranderingen in de laatste eeuw. Bovendien zien we deze steeds meer en meer op diverse plaatsen voorkomen.

Bij computers zoals wij deze kennen, inderdaad het apparaat waarmee zowel op het internet wordt gesurft, tal van verschillende programma’s op draaien, foto’s mee bewerkt worden, spelletjes worden gespeeld en zoveel meer… Is het in vele toepassingen inderdaad onmogelijk om de hardware te bereiken, meestal door de invloed van bepaalde bedrijven. Denk maar aan een “Macbook” of “smartphone”. Natuurlijk weten de echte Goeroes wel beter! 

Wat is nu juist die computer?

Een computer is een elektronisch apparaat dat instaat is om op een geautomatiseerde manier informatie te verwerken.

Het begrijpen en toepassen van deze computertaal is bij de meeste potentiële kopers het grootste probleem waarmee deze geconfronteerd worden. In tegenstelling tot het kopen van een televisie, een taak waarbij de criteria voor het maken van de geschikte beslissing beperkter zijn, moet bij een computer elk onderdeel afzonderlijk gekozen en overwogen worden. Bovendien is het belangrijk dat men zich van de onderdelen en kenmerken bewust is. 

Het doel van deze website is daarom niet om alle computergebruiken uit te leggen (aangezien de verschillende fabrikanten hun eigen technologieën ontwikkelen), maar vooral om de belangrijkste componenten van een computer te behandelen, uit te leggen hoe ze werken. Ten slotte geven we telkens een overzicht van de kenmerken en maken we een betekenisvolle vergelijking.

Soorten computers:

Ieder elektronisch apparaat dat in staat is om informatie te verwerken, kan eigenlijk al beschouwd worden als een computer. De benaming ‘computer’ wordt hierdoor soms onterecht verward met de term personal computer, wat in de realiteit het type computer is dat het meest op de particuliere markt voorkomt. 

De inhoud van de rest van dit artikel is vooral van toepassing op de ‘persoonlijke computers’ (kortweg vaak pc genoemd). Het succesvolle Amerikaanse bedrijf IBM introduceerde de eerste pc op 12 augustus 1981 en was tot het begin van de jaren 90 ongeslagen marktleider op dit gebied.

Waaruit bestaat onze pc?

Een pc is een verzameling van verschillende modulaire elektronische componenten. Deze modules zorgen natuurlijk voor eenvoudige handhaving in de hardware van de computer. 

De tastbare componenten, hardware, van een computer worden opgebouwd rondom het centrale ‘main board’. Dit bord bestaat uit tal van geïntegreerde circuits en vele elektronische componenten, zoals condensatoren, spoelen en resistoren. Al deze componenten komen samen in het ‘main board’ en worden door een groot aantal connectoren en printplaat-verbindingen verbonden. Dit board noemen we het moederbord.

Hardware

De ondersteuning rond het moederbord;

Het moederbord bevindt zich middenin de behuizing. Deze omvat zowel de voorzieningen om bepaalde randapparaten aan te sluiten, als aan de voorzijde knoppen om de computer aan- en uit kunt zetten. Bovendien bevat het moederbord een bepaald aantal indicatielampjes waarmee je de operationele status van de computer en de activiteit van de harde schijven visueel kunt controleren. Aan de achterkant wordt het afgesloten met een IO-interface, hier kunnen later grafische kaarten op worden aangesloten binnenin de behuizing, die rechtstreeks in verbinding staan met het moederbord. Deze grafische kaarten zijn een aanvulling van je processor en ram. Deze bezitten bovendien bepaalde eigenschappen die erg gunstig zijn voor zowel gaming als grafische videobewerkingen. Het IO-interface is zowat de verbinding tussen jouw randapparatuur en het moederbord. Algemene voorbeelden hiervan zijn: een monitor, toetsenbord en muis,…  Dit gebeurd aan de hand van verschillende aansluitingen. (USB, HDMI, DP,…)

Zo is de processor één van de componenten werkend op onze voeding aangesloten in het midden van ons moederbord. Deze is het hart van onze computer, en meestal ook het duurste onderdeel. Alle dataverwerking en berekeningen gebeuren hier en worden tijdelijk opgeslagen in de RAM (random access memory) of intern geheugen. Beide elementen vormen de basis van onze computer en kunnnen niet zonder elkaar functioneren. Het interne geheugen of werkgeheugen van de computer valt zeker niet te verwarren met de opslag op harde schijf. Deze komen later nog veel uitgebreider terug doorheen de website!

Inpluggen en klaar... Of zit er toch iets meer achter?

Ten slotte bevat onze behuizing de stroomvoorziening (meestal de ‘voeding’ genoemd), die een stabiele en continue stroomtoevoer zal leveren aan alle onderdelen die deel uitmaken van de computer. De voeding vormt de wisselstroom geleverd van het elektriciteitsnet om naar een gelijkspanning van 5 volt voor de interne computeronderdelen. Natuurlijk kan er in bepaalde gevallen een afwijkend voltage geleverd worden. De sterkte van de stroomvoorziening bepaalt hoeveel verschillende hardware onderdeeltjes de computer kan bedienen. Hoe meer apparatuur, hoe sterker de computer, des te meer stroom zal moeten voorzien worden. In de meeste standaard situaties bedraagt de voeding ongeveer 250Watt.

Onze focus:

In de hardware secties van Gamegoeroe zal de computer centraal staan, zowel alles rondom als in de pc nemen we onder de loep. Alle hardware apparaten die een rechtstreeks en onrechtstreeks verband maken met het computergebeuren worden besproken.

Voor wie net dat tikkeltje meer wil zal ook zijn honger kunnen stillen aan alle hardware componenten binnenin onze desktop. Van moederbord tot waterkoeling, alles valt terug te vinden op onze website.

Voor je het weet stel je je eigen desktop samen, of raadt je je vrienden aan welke producten te kopen in de winkel. Misschien wordt je op een dag wel een net zo grote “nerd” als ons computerteam;)

Navigeer eenvoudig via bovenstaande menu of onderstaande knop om meer te weten te komen over reeds kort besproken onderdelen. Ontdek stapsgewijs op je eigen tempo en niveau onze bron van informatie omtrent hardware. Voor meer informatie of specifieke wensen, neem gerust contact op!