Gaming headset kiezen? Razendsnel en eenvoudig!

De juiste gaming headset kiezen is op zich een behoorlijk eenvoudige opdracht! Maar hoe beginnen we hieraan? Geluid is niet meer weg te denken uit onze hedendaagse spelletjes en bepaalt voor een groot deel jouw ervaringen tijdens het gamen. Natuurlijk laten wij Goeroes jullie niet aan het lot over! Zo hebben we enkele stappen gemaakt om eenvoudig de geschikte gaming headset te kiezen! 

Ontdek onderaan de beste en meest voordelige gaming hoofdtelefoons van het momont!

Hoe de juiste gaming headset kiezen?

Voor we leren hoe we de juiste gaming headset zullen kiezen, geven we nog enkele vuistregels mee! Geluid is een enorm belangrijk gegeven, en heeft een grote invloed tijdens het spelen van je games of luisteren van muziek. Echter liggen de prijzen van gaming headsets enorm sterk uit elkaar. Wanneer je headset voldoet aan onderstaande tips, heb je een topmodel in de hand en is het zeker niet nodig om enorme hoeveelheden geld neer te tellen. 

Dit grote prijsverschil zal zich vooral schuilhouden in simpelweg de uitvoering en bouw van het toestel, de microfoon en slechts in kleine mate de kwaliteit van het geluid. Het kopen van een draadloos toestel zal vanzelfsprekend een grote meerkost zijn door nieuwe technologieën, batterijen en zoveel meer.

We raden als ervaren experts aan om originele modellen te kopen binnenin een prijsklasse van 250euro. Veel duurdere modellen zullen net als dure auto’s veel minder kwaliteit leveren voor je geld. 

Ga voor een bekende producent:

Als je van plan bent om een gaming headset te kopen, ga dan zeker voor een erkende producent. Goede voorbeelden hiervan zijn: Corsair, Razer, Turtle Beach, HyperX, Logitech, SteelSeries,…  In de gaming wereld is er een hoge concurrentie, de grote spelers boksen hierdoor dagelijks tegen elkaar op en zorgen vrijwel voor uitermate lage en correcte prijzen. Kies je voor een bekende producent? Dan heb je prijs kwalitatief altijd het beste product in huis. 

Bij het zien van enorm lage prijzen, zoals bijvoorbeeld Chinese varianten en bedrijven die zich spiegelen aan bekende producenten, is het geen reusachtige korting maar gewoonweg lagere kwaliteit.

Gaming muis kopen

Kies voor een juiste verbinding en aansluiting:

De belangrijkste vraag: gaan we voor een draadloze gaming headset kiezen of niet? Hierbij moeten we zeker ook nagaan op welk toestel er gespeeld zal worden.

Tegenwoordig zijn draadloze hoofdtelefoons aan een grote opmars bezig. Het is een zeer praktische eigenschap waar natuurlijk wel een prijskaartje aan vast hangt. Ben je van plan om wekelijks wel een aantal uren te spelen, dan is een draadloze gaming headset kiezen een echte aanrader! Geen paniek, de hedendaagse technologieën op het vlak van draadloze communicatie zijn zodanig ontwikkeld opdat deze eenzelfde kwaliteit bieden.

Voor mensen die op computer en PS4 gamen kan je eenvoudig verbinding worden gemaakt aan de hand van die USB-aansluiting(zowel draadloos als bekabeld). Via USB ben je zeker dat alle mogelijke software en hardware onderdelen zullen worden ondersteund. Voor de Xbox One, Nintendo Switch en Mobiel gamen wordt altijd een 3,5mm-kabel gebruikt.

Opgelet: Gamen met een headset of hoofdtelefoon verbonden via bluetooth zal een sterk merkbare vertraging opleveren. De meest moderne headsets zijn mogelijk als extraatje uitgerust met bluetooth, dit is echter niet bedoeld om mee te gamen, maar voor draadloze verbinding met andere apparaten.

Goede geluidskwaliteit en weergave:

Bij de aankoop van jouw gaming headset is het zeer belangrijk om te letten op de drivers en de geluidsweergave. Beiden zijn zeer belangrijk in het optimaliseren van jouw gebruikservaringen.

Als je bijvoorbeeld een breed gamma aan tonen wilt horen en meer diepgang wilt creëren in het geluid net als bij de monitor gaan we zeker een gaming headset kiezen met grote en krachtige drivers. Het formaat van de drivers in je koptelefoon bepaalt in hoeverre je headset in staat is om het spectrum aan lage, midden en hoge tonen te produceren. 

Stereo:  Een stereoheadset pakt het relatief simpel aan, en zal dus geluid slechts over 2 audiokanalen verdelen. Stereo headsets hebben in 99% van de gevallen een simpele 3.5 mm aanluiting en bijna alle games en multimedia kunnen worden gespeeld en afgesteld met een stereokoptelefoon.

7.1 surround geluid: Een gaming headset met 7.1 virtueel surround sound gebruikt software en algoritmen om 7 geluidskanalen te simuleren. Een absolute must voor elke gamer! Aan de hand van surround sound weet je exact waar waar je jezelf, je vrienden en je vijanden zicht bevinden tijdens het spelen. 

Als nog niet goed weet welke gaming headset je zal kiezen, let zeker op de aanwezigheid van surround geluid. Bij toestellen die enkel werken met een 3.5mm aansluiting is dit helaas niet mogelijk.

Kwalitatieve en comfortabele gaming headset kiezen:

Wanner je een hoofdtelefoon aankoopt wil je natuurlijk niet alleen dat geluid naar behoren werkt, maar ook dat je niet gehinderd wordt door het gebruik van je headset. Het comfort van je headset is dus van cruciaal belang. Zeker als je al eens wat langer speelt…

Als we kijken naar het comfort van een headset letten we op het gewicht, de materialen, het soort oorschelp en de hoofdband. Als van goede kwaliteit zorgen deze onderdelen voor een gebruiksvriendelijke headset die je graag zult dragen.

Het gewicht: Dit is de meest voor de hand liggende van onze aandachtspuntjes. Je wil uiteraard dat je headset zo licht mogelijk is. Maar de prestaties moeten ook gegarandeerd worden… Je voelt mij al komen, hoe lichter het model, hoe duurder het model. De extra centen die je uitrekt voor een lichter model resulteren zich in een andere materialen, niet in betere geluidskwaliteit.

De oorschelpen: De vorm en het ontwerp zijn bepalend bij het comfort van de oorschelpen. We onderscheiden 2 vormen: on-ear en over-ear. Het verschil zit hem in de naam: de ene rust op de oren, de andere sluit rond de oren. Er wordt gezegd dat on-ear geschikter is voor kleinere oren terwijl over-ear bedoelt is voor grotere mensen. Uit eigen ervaringen kunnen we echter bevestigen dat dit meer te maken heeft met eigen voorkeur, dan met gestalte. 

Het open ontwerp zorgt natuurlijk voor meer verluchting bij je oren, daarbovenop zou het sommige geluiden natuurlijker weergeven. Een groot nadeel is dan weer dat je omgeving samen met jouw kan genieten van je… natuurlijke geluiden. Gesloten schelpen zorgen voor een prominentere bas en doen tevens aan passieve noise canceling. Dit zorgt ervoor dat het geluid van de buitenwereld wat beter wordt buitengehouden. 

Hoofdband: Het gewicht van de headset wordt door de band overgedragen op je hoofd. Het is dus van belang dat deze zacht is, maar ook in hoogte verstelbaar. De kwaliteit van het materiaal van de hoofdband verbetert naarmate de prijs stijgt. Met een goede hoofdband heb je vaak niet eens door dat je een headset draagt.

gaming headset kiezen

Handige microfoon en software:

Het laatste belangrijke punt om optimaal te kunnen spelen en zeker te kunnen communiceren is de microfoon. De kwaliteit hiervan is zeer belangrijk en varieert sterk. Met een microfoonimpedantie van meer dan 2k Ohm zit je zeker goed! Let ook op een breed gamma van frequenties die je microfoon kan herkennen en doorspelen, het geluid dat je vrienden ontvangen zal veel minder eentonig en realistischer overkomen!

Afneembare of inschuifbare microfoontjes zijn zeker een must, je ben je in staat je headset voor veel meer toepassingen te gebruiken dan zich op het eerste zicht laat blijken! Zo kan je met het juist product al snel veel kosten besparen door verschillende gebruiksdoeleinden te combineren.

De meeste gaming headsets hebben bijgeleverde software, zeker bij de bekende en grote spelers. Koop daarom zeker ook een toestel voorzien van aanpasbare software om microfoon en geluid te laten samenwerken. Wij raden jullie aan om hiervan zeker gebruik te maken en zo jullie geluidervaring sterk te optimaliseren.