Gaming muis kopen? Duidelijk en goedkoop!

We weten allemaal dat er meer veranderde in de laatste 50 jaar dan in de 500 jaar die vooraf gingen. Deze vooruitgang is te danken aan de computer! Maar ook daar is er veel verandert… Vandaag is het aanbod zo enorm geworden dat een beetje hulp altijd welkom is. In deze post praten we over (computer) muizen. Meer specifiek over de vraag: “Welke gaming muis moet ik kopen?”

Iedereen zit namelijk in een unieke situatie. Sommigen willen een ‘e-sport grade’ gaming muis om te schitteren in elke spel. Anderen willen een ‘all-round’ muis, eentje die zowel ergonomisch als geschikt is om te gamen is. 

Gaming muis kopen

Hoe de beste gaming muis kopen?

We kunnen het niet ontkennen: gaming staat in vele situatie gewoon voor  een beter en hoger niveau van apparatuur. Bij gaming muizen is dit niet anders! Wanneer we een gaming muis kopen, dan gaan we eigenlijk gewoon voor een ‘next-gen’ muis. Een muis met snellere reacties, compatibel voor meerdere ondergronden, verschillende aansturingen…

Hieronder overlopen we de belangrijkste specificaties waaraan je aandacht moet schenken bij het kopen van een gaming muis. Allereerst hebben we de fysische eigenschappen. Deze zijn fundamenteel en staan dus niet voor niets als eerste in onze lijst. Je muis moet namelijk afgestemd zijn op je omgeving en jezelf. Daarna zullen we kort bespreken welke merken momenteel de markt domineren.

De drie belangrijkste technische specificaties voor gaming muizen zijn ook inbegrepen in deze lijst. De aansturing, het soort technologie en de connectiviteit moeten zeker worden besproken. Ze hebben namelijk alle drie hun voor-, nadelen en prijskaartje. 

Fysische eigenschappen:

Na het kopen van je gaming muis wil je uiteraard dat deze werkt en functioneert in je omgeving. Al te vaak komen mensen te laat tot de conclusie dat deze muis voor hun niet werkt. De twee vaakst gemaakte fouten liggen namelijk bij het platform en het design van de muis!

Gaming muis kopen

We onderscheiden twee grote platforms: Windows en macOS. Soms zijn er nog andere mogelijkheden zoals de welbekende PS4. Echter komt het vaak voor dat een gaming muis zowel voor PS4 als Windows compatibel is. De twee tegenpolen, Windows en MAC, komen slechts zelden samen voor. Het is dus van belang dit steeds te controleren!

Bij het hanteren van een muis gebruiken we vanzelfsprekend onze handen. Net zoals mensen links- en rechtshandig zijn, zijn muizen dit dus ook. Wanneer we een gaming muis kopen moeten we dus ook hier aandacht aan besteden. Sommige muizen zijn gemaakt voor beiden, maar uit persoonlijke ervaring vinden we dat je dit beter vermijd.

Tot slot zijn er nog een paar zaken die zeker gecontroleerd moeten worden. Allereerst: is de muis stil of niet. Het kan soms vervelend zijn om bij elke klik van je muis een echo door de ruimte te sturen. Headsets kunnen hier de oplossing bieden, maar wat beschermt de mensen in je omgeving… Ook belangrijk: werkt je muis op een glazen ondergrond? Dit kan in sommige situatie van belang zijn! Tot slot: is je muis ergonomisch? Wanneer je lang gebruikt maakt van je muis is een goede houding wel zo aangenaam. Ga dit zeker na in de beschrijving of lees onze recommandaties.

Kies voor een leidinggevend merk:

Bij het aankopen van eender welke technologie raden wij aan op te gaan voor de bekende merken. Bij het kopen van een gaming muis is dit niet anders. Maar waarom? Wel, als een bedrijf eenmaal leidinggevend is in een niche, dan zal dit bedrijf er alles aan doen om deze positie te houden. Het geld dat achter het onderzoek zit naar verbetering zal dan gewoonweg groter zijn. En om deze reden zullen deze bedrijven steeds het beste op de markt brengen!

Bij de niche van gaming muizen kennen we vooral volgende grote spelers. Allereerst hebben we Corsair, een bedrijf dat sterk aanwezig is alle gadgets voor computers. Logitech is een grote speler in de computer wereld. Ook Razer kennen we maar al te goed als een bedrijf met een gamma toegespitst op gaming. Tot slot hebben we ook nog Trust, een internationaal bedrijf voor computertechnologie met Nederlandse roots.

Aansturing van de muis:

Beiden systemen werken met eenzelfde principe. Er wordt een straal gestuurd, deze wordt weerkaatst en dan weer opgevangen. Met de hoek van de weerkaatste straal wordt dan bepaald hoe de muis beweegt.Een lasermuis gebruikt een infrarood zender en ontvanger om de berekeningen te maken. Een optische muis gebruikt een LED en een lichtsensor. Vaak wordt er rood licht gebruikt omdat de lichtsensor hierop het best reageert.

DPI

Een lasermuis is als enige in staat om te functioneren op een glazen ondergrond. Dit was dan ook zijn oorspronkelijke doel. Tegenwoordig is de snelheid van een degelijke optische muis evenwaardig aan deze van een lasermuis, maar hier straks meer over. De lasermuis heeft wel één groot nadeel, het is té precies… Hoe kan dat nu slecht zijn? Wel, infrarood is zo precies dat het zelf de oneffenheden in het oppervlak detecteert! Dit kan soms schokkerige resultaten geven, daarom wordt de combinatie met een zachte muismat afgeraden. De muismat zal namelijk meebuigen met de muis, wat een oneffen oppervlak tot gevolg heeft…

Bij het kopen van een gaming muis bekijk dan zeker eerst de rest van jouw setup. Het oppervlak waarop je je muis beweegt zal de knoop snel doorhakken.

Koop een gaming muis met hoge Dots per inch:

De DPI (of dots per inch) geeft weer hoe snel de de sensor de pulsen van de bron kan registreren. Kortom: hoe hoger dit getal hoe preciezer je muis jouw handbewegingen kan registreren. Maar hoe hoger de DPI, hoe hoger de prijs. Dus: “Heb je dit wel echt nodig?” Wel, bij het spelen van actiegames is een hoge DPI aangeraden. Wanneer je zoekt naar een degelijke kantoormuis is dit minder belangrijk.

Bedraad of draadloos:

Er zijn veel verschillen tussen bedrade en draadloze muizen! Een paar overduidelijke: het ontbreken van een draad, een batterij en bluetooth connectie. Wat mensen echter vaak niet weten: het heeft ook gevolgen op de reactiesnelheid van je gaming muis! Goedkope varianten, verkocht onder de naam bluetooth muizen, hebben vaak slechte connectoren waardoor er vaak data niet doorgestuurd wordt. Of nog erger: er is steeds een vertraging!

Als je prestaties met draadloosheid wil combineren, dan zal je iets meer moeten betalen dan de bedrade variant met eenzelfde prestaties. Of een draadloze gaming muis kopen voor jouw belangrijk is, is alleen aan jou om te beslissen.

Conclusie:

Bij het kopen van een gaming muis is het belangrijk om allereerst op te maken wat voor jouw belangrijk is en in welke omgeving je de muis wil gebruiken. Aan de hand van jouw vereisten kan je bepalen welke specificaties voor jouw belangrijk zijn. Met deze kennis op zak zul je jezelf heel wat geld besparen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *