Muismat broodnodig of niet?

Ben jij één van de vele personen die uit onmacht nooit het perfect oppervlak vindt? Hier de oplossing! De muismat is ongetwijfeld een onmisbare gadget. De gaming muis die je gekocht hebt lijkt niet vlot te werken of je wilt er zeker van zijn dat je jouw tafel niet beschadigt. Wat de reden ook is, een muismat zorgt voor extra comfort, snelheid en vooral precisie.

muismat

De beste muismat selecteren?

Hoewel een muismat verre van ‘hoogtechnologisch’ beschouwd kan worden, zit er toch meer onderzoek achter dan je in eerste instantie zou verwachten. Muismatten worden namelijk vaak ontworpen voor specifieke doelen. De fysische eigenschappen worden zodanig gemanipuleerd om zo meer aan de behoeften te voldoen.

Naast de grote is natuurlijk de textuur ook van groot belang. Muismatten kunnen zelfs gemaakt worden voor slechts één bepaald type muis. Voor de laptopgebruikers onder ons is plooibaarheid ook een kenmerk dat we belangrijk vinden. Het gebruikte materiaal maakt en kenmerken en eigenschappen volledig. Laten we beginnen!

Als we kijken naar de merken, krijgen we een enorm aanbod over ons heen. En juist omdat een muismat niet overdreven technologisch is zou het zonde zijn om bepaalde kleinere merken af te schrijven. Persoonlijk vinden we dat je het merk moet kiezen op basis van jouw persoonlijke smaak. Sommige merken bieden rijkelijk versierde matten aan, terwijl anderen het sober houden. In tegenstelling tot vele andere computeronderdelen of toebehoren is bij het kopen van een muismat het merk van geen belang. Bij welk merk jij gaat shoppen is dus totaal jouw eigen keuze.

muismat

Welke muismat afmetingen?

Misschien een no-brainer, maar toch: de grote van jouw mat is van belang! Of je nu veel games speelt of een job uitoefent waarvan je computer een groot deel uitmaakt. De afmetingen van een muismat zullen iedereen beïnvloeden. Veel hangt af van de gevoeligheid van je muis. Dit is afhankelijk van de DPI van je muis, maar ook van de software op je computer.

Welke gevoeligheid voor jouw van toepassing is kan alleen jijzelf bepalen. Om deze redenen zijn ook de afmetingen een persoonlijke keuze. Als je graag werkt met een lage gevoeligheid, dan is een grote muismat een must. Je moet namelijk meer afstand overbruggen met je muis om met je ‘pijltje’ je volledige scherm over te steken. Een hogere muisgevoeligheid komt dan weer overeen met een kleinere muismat, al is een beetje reserve zeer aangenaam.

Fysische eigenschappen?

Als je met je muismat vele kilometers aflegt is een plooibare variant zeer gebruiksvriendelijk. Deze kun je gemakkelijk in de kleine ruimtes wegsteken zonder schade eraan toe te brengen. Terwijl stugge muismatten steeds met zorgvuldigheid moeten worden weggestoken. Uit persoonlijke ervaring kan ik jullie beloven: je zult het hiervoor nodige geduld beetje bij beetje verliezen;)

Tegenwoordig is “backlight” verlichting overal te vinden! In muizen, toetsenborden, achter monitoren… en nu ook onder muismatten! Voor deze optie zal je uiteraard meer moeten betalen, maar het geeft wel een extra dimensie aan je muismat. Vooral in een donkere omgeving helpt deze verlichting om de randen niet uit het oog te verliezen. Ook de interactie bij games die tegenwoordig tussen hardware en spel gemaakt wordt is wel zeker iets om onder de indruk van te zijn. Zo kan je bijvoorbeeld de kleur laten veranderen wanneer een speciale “ability” uit cooldown komt en zoveel meer…

muismat

Het materiaal die verwerkt bepaald sterk de textuur en gevoeligheid van de oppervlakte. Dit speciale oppervlak is de eerste reden waarom je een muismat wil kopen. Het is dus van belang dat deze afgesteld is op jouw vereisten. Toch merken we dat over het volledige gamma een muismat met textiel de meeste eisen inwilligt. We raden dan ook aan om een zachte muismat uit textiel aan te kopen. Meer specifiekere exemplaren vergen een bepaalde soort muizen slechts op enkele oppervlakten functioneren. 

Tot slot hebben we de dikte. Om dit te bepalen moet je vooral oog hebben op het oppervlak onder de muismat. Koop je een muismat voor bescherming? Wel, dan is 2 mm zeker voldoende. Is het oppervlak van je tafel niet zo effen? Dan is een dikkere van 5 mm voor jouw weggelegd. Het is namelijk zo dat hoe dikker je muismat, hoe beter deze de oneffenheden wegwerkt.

Zo je, er zijn wel een hele hoop dingen om over na te denken, maar geloof ons bij het kopen van een muismat kan je helemaal niet veel verkeerd doen. Succes!