Eenvoudig libraries installeren in Arduino en Python!

Het installeren van de programma’s waarmee we gaan werken in vanzelfsprekend een belangrijke stap. Maar ook installeren van libraries of bibliotheken spelen een belangrijke rol in projecten. Deze helpen ons met het aansturen van de meest ingewikkelde componenten of geven ons de mogelijkheden om net dat stapje verder te gaan. Hier tonen we welke software wij gebruiken en hoe je librairies moet installeren voor zowel Arduino als Python.

libraries installeren Arduino Python

Waarom libraries installeren?

Zowel Arduino als Python zijn open-source software. Dit wil zeggen dat iedereen hiervan gebruik kan maken … En meer! Bij een open-source programma zijn gebruikers namelijk ook content-creators. Zo kunnen gebruikers uitbreidingen zelf maken… Bij Arduino en Python zijn deze uitbreidingen libraries.  Deze libraries kan je tegenwoordig overal op het internet vinden. Vaak zal je een zip-file kunnen downloaden met hierin de librarie. Lees verder om te leren hoe je deze kan installeren in software.

Libraries zijn dus als het ware uitbreidingen, een verlengstuk, voor de basis commando’s van de software. Wanneer de librarie geïnstalleerd is, zijn er dus extra commando’s die wij kunnen gebruiken. Deze commando’s zijn vaak specifiek en dus niet altijd een vereiste om een project succesvol af te sluiten. Daarom kunnen we ervoor kiezen om slechts bepaalde libraries in code te activeren. Zo gebruiken we de libraries die we nu nodig hebben in deze code, zonder deze van het vorig project te moeten verwijderen.

Bibliotheken herkennen:

Arduino:

Na het installeren van de librarie moet je het nog ‘invoegen’ in je code. Zo weet de verwerker dat hij deze libarie moet bekijken. Deze zal je vaak vinden in de eerste lijnen van een programma.

Python:

Ook hier moet je na het installeren de libarie ‘invoegen’ in je code. Dit wordt, net zoals bij arduino, gedaan in de eerste regels. Dit een ongeschreven regel, zo kunnen anderen beter de code begrijpen.

Het installeren van Arduino:

Wanneer we een coding software installeren, dan bestaat deze steeds uit twee zaken: de verwerker en de omkadering. De verwerker is degene die alle basiscommando’s begrijpt. De omkadering is de omgeving waarin wij deze commando’s kunnen gebruiken. Wanneer we Arduino installeren krijgen we beide. Dit is één van de vele redenen waarom Arduino perfect is als eerste kennismaking met het programmeren.

arduino installeren

Het eerst wat we moeten doen is de juiste ‘installer’ downloaden. De eerste en de derde zijn van toepassing voor het installeren op windows. Bij de eerste krijg je een ‘installer’ die je zal moeten uitvoeren om zo toegang te krijgen tot het programma. De derde is een app die je kan vinden in de windows installer. Welke je verkiest is een persoonlijke keuze en geeft geen invloed op de omkadering of de verwerken. Daarnaast hebben we ook nog een ‘installer’ voor Mac, voor de apple-gebruikers onder ons. De laatste 4 zijn ‘installers’ voor het stuurprogramma linux. Linux heeft de zelfde functie als windows en Mac. Als je computer dus linux als stuurprogramma heeft of je wilt arduino downloaden op een micro computer ( zoals een raspberry pi ) die dit stuurprogramma heeft, dan moet je deze installeren.

32/64 bits:

Voor je kiest welke versie je nodig hebt, moet je eerst weten welke processor je computer heeft. Wanneer je processor rekent in stukken van 64 bits, dan kan je best de 64 bits versie downloaden. Bij een 64 bits processor zal de code sneller verwerkt worden. Dit wel enkel zo op je pc zelf! Arduino programma’s upload je vaak naar een extern bord, de snelheid van de verwerker zal dan afhankelijk zijn van de hardware die zich in dat bord bevindt. Zo zal een Arduino mega sneller verwerken dan een arduino uno.

Libraries installeren in Arduino:

Er zijn twee manieren om libraries te installeren in de arduino IDE. Beide zijn relatief eenvoudig… als je de knopjes weet zijn! We raden aan om eerst eens te controleren of je de eerste manier kan gebruiken. Dit is de eenvoudigste manier en het aanbod is verrast groot. De tweede manier zal werken voor elke librarie die je in een zip-folder gedownload hebt.

Installeren met de arduino IDE:

Arduino geeft je een menu waarin je meerdere, vaak voorkomende, libaries vindt. Het installeren van de libaries uit dit menu is zeer eenvoudig. Je gaat naar schets -> bibliotheek gebruiken -> bibliotheken beheren… of in het Engels: sketch -> include librarie -> manage libraries…

Hierna zal een menu openen en zoek je naar de librarie die jij nodig hebt. Soms kan je dan nog een versie kiezen… We raden je aan om steeds de nieuwste versie te kiezen. Vaak zal er echter geen keuze zijn en is er dus maar één versie beschikbaar.

arduino installeren librarie

Installeren met zip-file:

Wanneer je librarie niet in het menu staat, dan kan je het hiermee invoegen. Je hebt hiervoor de zip-file nodig. Pas op: je mag de zip-file nog niet uitpakken! Het is de bedoeling dat je dit proces doet met de zip-file zelf, niet de uitgepakte bestanden. Je gaat naar schets -> bibliotheek gebruiken -> .ZIP bibliotheek toevoegen… of in het Engels Sketch -> include libraries -> ADD ;ZIP librarie…

Hierna zal je op het standaard ‘bestandenmenu’ komen. Je zoekt je (onuitgepakte!) zip-file en opent deze. Daarna zal je je librarie vinden onderaan het schets -> bibliotheek gebruiken menu vinden. Mogelijk voorbeeldcodes die de zip-file bevat zal je ook kunnen terugvinden onder bestand -> voorbeelden.

Installeren van Python:

Python is een open-source programmeertaal die je in staat stelt om zowel op je pc zelf, windows of Mac, als op een extern bordje, een raspberry pi met linux of raspbian, te programmeren. Python is dus een taal… Dit wil zeggen dat bij het downloaden van python je slechts een verwerker download, geen omkadering! Wanneer je python zal openen krijg je een klassieke opdrachtpomp, maar één die de python-taal begrijpt.

python installeren

Bij het installeren van python moet je zeker controleren of je de juiste versie voor jouw doeleinden download. Als je python wil gebruiken om te coderen op je eigen pc, dan zal je de Windows, Mac of (in sommige gevallen) Linux versie zal moeten installeren. Wanneer je python wil gebruiken op een raspberry pi zal je de Linux of Raspbian versie moeten downloaden. Download steeds de laatste versie zodat je altijd toegang hebt tot de laatste updates.

Wanneer je de juiste versie gevonden hebt download je de installer en voer je deze uit volgens de ‘recommended’ instellingen. Vergeet zeker niet in de installer python toe te voegen aan PATH! Dit is zeer belangrijk als we straks libraries willen installeren. Door python toe te voegen aan PATH kan python geopend worden door windows in de cmd. Dit is nodig om libraries te kunnen installeren! Als de installatie gedaan is en je opent de software, dan word er een opdrachtpomp met de naam Python geopend. Hier zijn we echter niet veel mee als we programma’s willen opslaan…

Installeren van Atom:

Gelukkig voor ons zijn er vele omkadering-apps beschikbaar op het internet! Wij gebruiken het programma Atom om te programmeren met Python. Atom is een gebruiksvriendelijke, mooie en bovenal gratis programma die ons niet inperkt in mogelijkheden. Je kan Atom ook gebruiken voor andere programmeertalen, waaronder Arduino. Omdat echter Arduino komt met een omkadering gebruiken we liever de Arduini IDE voor onze projecten met Arduino.

Na het installeren van Atom en het uitvoeren van de installer moeten we uiteraard nog weten hoe we een python project starten in Atom. Dit is zeer eenvoudig! Rechtsonder kunnen we aanpassen welke taal Atom gebruikt. Standaard zal deze steeds staan op ‘plein text’ ofwel gewoonweg tekst, geen programmeertaal. Door hierop te klikken kunnen we dit aanpassen naar python. Om een code te laten uitvoeren door je computer hoef je slechts op ‘FN+F5’ te duwen! Vergeet wel niet je project op te slaan en zo een naam te geven… Anders zal deze uiteraard niet bewaard blijven.

installeren Atom
Python en Atom

Libraries installeren in Python

Zoals vermeld bij het installeren van Python is het dus van uiterst belang dat je python toevoegt aan PATH. Anders kunnen we namelijk geen libraries installeren. Wanneer we libraries downloaden brengen we eigenlijk wijzigen aan het systeem. Om dit te kunnen doen zijn er twee zaken nodig: python toevoegen aan PATH en cmd openen als administrator. In de meeste gevallen, bijna altijd eigenlijk, zal dit zo zijn. Maar mocht je toch een foutmelding krijgen, probeer het eens manueel als administrator uit te voeren. Vooral wanneer de laptop verbonden is aan een organisatie die je controleert kan dit problemen leveren… School- of werklaptops zijn hier een voorbeeld van.

Eerst en vooral openen we de cmd (‘ opdrachtpomp’). Het is misschien een beetje vreemd om niet python zelf te openen, maar we installeren iets op het volledige systeem. Daarom moeten we dit dus doen met de opdrachtpomp. Om te controleren of python correct geïnstalleerd (en dus toegevoegd is aan PATH) is vragen we de versie van python aan windows. Op deze eenvoudige manier controleren we of de installatie succesvol was. Dit doen we met het commando: 

python --version
libraries installeren python

Libraries installeren met pip:

De installer van libraries voor python is ‘pip’. Met ‘pip’ kunnen we libraries installeren voor python in de opdrachtpomp. Alle recente uitgaven van python hebben ‘pip’ standaard mee geïnstalleerd. Mocht je werken met een oudere versie of wil je gewoonweg 100% zeker zijn, dan kan je dit uiteraard controleren. We doen dit op eenzelfde manier als met python.

pip --version

We raden jullie steeds om altijd volgend commando te gebruiken voor je een librarie installeert. Ook wanneer je python nog maar niet geïnstalleerd hebt! Dit commando zal ervoor zorgen dat instellingen en setup van ‘pip’ worden bijgewerkt naar de meest recente versie.

python -m pip install --upgrade pip setuptools wheel

Nu zijn we klaar om libraries te installeren! Je hoeft voor (bijna) alle libraries, zeer alle grote en belangrijke, dus niets te downloaden van het internet. Je hebt slecht je opdrachtpomp nodig om nu libraries te installeren. Wanneer we bijvoorbeeld de libraries ‘matplotlib’ willen installeren, dan doen we dit zo:

pip install matplotlib

Na het laten uitvoeren van dit commando zal de librarie worden geïnstalleerd. Dit duurt meestal niet lang, maar je mag de cmd niet afsluiten voor deze klaar is! Hoe weet je dit? Wel, wanneer er opnieuw dit staat in de cmd:

:C\ Users\'naam van je pc'

Controleren van de installatie:

Je kan op een eenvoudig manier controleren of de installatie gelukt is. Je opent python, zonder gebruik te maken van atom, de aangepaste opdrachtpomp. Hier gebruik je dan het commando, in het voorbeeld van matplotlib:

import matplotlib

Wanneer deze geen foutmelding geeft, dan zit je goed!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *